Svenska Maskinmässan på ett soligt Solvalla

Publicerad 9/9 kl. 11:03

I år var det dags för Svenska Maskinmässan igen, än en gång på Solvalla. Flera nyheter visades upp – några för allra första gången – och till skillnad från förra mässan som kantades av spöregn möttes deltagarna av ett riktigt kanonväder.

Svenska Maskinmässan har sedan starten 2016 kommit att bli ett återkommande inslag inom den svenska maskinindustrin. Vartannat år bjuds yrkesverksamma inom branschen in till Solvalla för att se eller visa upp det allra senaste inom maskinteknik. Mässans fjärde upplaga hölls från den 30 maj till 1 juni, och besöktes av hela 13 716 personer (ett publikrekord för mässan) och 110 utställare, varav alla är medlemmar i branschorganisationen MaskinLeverantörerna.

Nytt för i år är att mässan utökat demoområdet, samt att vice statsminister Ebba Busch var invigningstalare under fredagen i Maskinias monter. Mässan hade dessutom ett samarbete med Barncancerfonden och David Gustafsson på Brickscale, ett företag specialiserat på Lego-modeller. Under skinande sol var det äntligen dags för besökare att ta del av de senaste nyheterna i maskinväg inom bygg- och anläggningsbranschen.

 

Hüllert visar upp ny Merlo, presenterar ny agentur

I Hüllert Maskins monter stod en uppdaterad version av en Merlo-modell som branschen känner igen sedan tidigare. Den nya modellen Merlo Panoramic 40.13CS Top kännetecknas av sin så kallade Cab Suspension, en hytt utvecklad med målsättningen att öka komfort. Den är utrustad med hyttfjädring, hydraulpump med Flowshare-teknik och stödben. Den har en maximal lyfthöjd på 12,5 m, lyftkapacitet på 4000 kg och räckvidd på 8,7 m.

En annan nyhet hos Hüllert är att de blivit återförsäljare av den italienska kompaktlastarlinjen Castloaders. Årets maskinmässa var första gången som Hüllert ställde ut Castloaders, mer specifikt 33TLX och 800 Eco. Den dieseldrivna 33TLX är utrustad med Poclain radialhjulsmotorer och har ett hydraulflöde på 46 l/min. Den har en maximal lyfthöjd på 2980 mm, lyftkapacitet på 1180 kg och vikt på 1395 kg. 800 Eco är helt eldriven och har en elektronisk display och joystick med 14 funktioner, samt ett hydraulflöde på 25 l/min. Den har en maximal lyfthöjd på 2980 mm, lyftkapacitet på 1400 kg och vikt på 1560 kg.

 

BBM presenterar modeller från Ausa och Takeuchi

Bengt Bergs Maskinservice lyfte fram sin elektriska hjuldumper D151AEG från Ausa, utvecklad med målet att erbjuda kapacitet för en hel arbetsdag på en laddning. Med maskinens integrerade laddkabel kan användaren ansluta sig direkt till elnätet via 230 V. Med snabbladdare går det även att ansluta sig till 415 V-uttag. Övriga funktioner är bland annat fyrhjulsdrift och long range-batteri, och användningsområden inkluderar exempelvis inomhusarbete. Tack vare dess låga ljudnivå kan den även användas i arbetsuppgifter som ska utföras på natten, enligt BBM.

Nytt hos BBM är också att de sedan 1 maj har blivit ny återförsäljare för Takeuchi kompakta grävmaskiner i Göteborgsregionen. Grundutbudet innefattar grävmaskiner mellan 1-15 ton. I samband med detta har BBM utökat sin personal med tre personer vilket inkluderar säljare och verkstadspersonal. För den intresserade väntar även ytterligare en nyhet från BBM inom kort.

 

Ny Avant-kompaktlastare i Nordfarms monter

Maskin- och redskapshandlaren Nordfarm visade upp tredje generationens kompaktlastare Avant e5-27, en eldriven modell som använder sig av ett 27 kWh OptiTemp-batteri från Avant Power. Batteriet innefattar ett värmehanteringssystem som håller temperaturen, och den uppdaterade multifunktionsdisplayen ger information om bland annat batteriets status, temperatur, energiförbrukning, drifttid och underhållsbehov. Modellen har en inbyggd 230V/16A-batteriladdare och drivs av två elektriska motorer, en för hydrauliken och en för externa hydrauliska funktioner, lastbommen och styrningen. Kylsystemet håller temperaturen under kontroll, även vid tillfälliga belastningstoppar. Modellen kan gå en hel arbetsdag på en fulladdning, kan snabbladdas på 1,5 h med en Typ 2-laddningsanslutning och har 50 procent utökad maximal laddningsström jämfört med tidigare modeller av Avants elektriska lastare, enligt Nordfarm. Modellen har även ett flerskiktsskydd, och klarar varma och kalla temperaturer. Maximal lyfthöjd är 2790 mm, lyftkapacitet 900 kg, körhastighet 10 km/h och hydraulflöde 30 l/min.

 

Ny kross- och siktskopa i två storlekar från Allu

Allu Sverige hade en stor monter där flera av deras produkter visades upp. En nyhet från Allu är deras kompakta DC-skopor som finns i två storlekar, 2-04 och 2-08, för maskiner från 2 till 6 ton. De levererar krossning och siktning i samma skopa, och kännetecknas av en låg vikt och låg struktur. De kan hantera olika material, och trummorna kan roteras åt båda håll. Självrengöring och en ”plug’n’play”-princip tillkommer, och de hydrauliska kopplingarna är skyddade bakom skopan. DC 2-04 är lämpad för 2-4 t maskiner och har en vikt på 170 kg, medan DC 2-08 är lämpade för 4-6 t maskiner och har en vikt på 270 kg.

 

Två nya vibroplattor från Bobcat

Hos Bobcat visades två nya vibroplattor upp, RP22.40 och FP20.50. RP22.40 är utrustad med hydrostatisk styrning med vändbara plattor som enligt Bobcat möjliggör snabba riktningsändringar och packning i trånga utrymmen. Maskinen har en maximal vikt (inklusive tillval) på 109 kg. Bränsleförbrukningen ligger på 1,4 l/h, motoreffekten vid varvtal på 3,6 kW vid 3600, och den maximala vibrationsfrekvensen är 98 Hz. Den är 600 mm lång, 625 mm hög och 400 mm bred. Den maximala centrifugalkraften ligger på 23 kN.

FP20.50 har en kompakt storlek vilket gör den lämpad för trånga områden. Modellen har en maskinvikt på 88 kg (baskonfiguration) eller 97 kg (inkl valfri sprinkler och hjul). Motoreffekten vid varvtal ligger på 3,7 kW vid 3250, den maximala vibrationsfrekvensen på 90 Hz och centrifugalkraften på 20 kN. Dess längd är 700 mm (baskonfiguration) eller 1075 mm (inkl valfri vattentank och hjul). Den är 667 mm hög och 500 mm bred. Båda modellerna är bensindrivna och drivs av en Honda GX 160-motor.

 

Ny maskin i två versioner från Swepac

Ljungbybaserade Swepac visade för första gången upp en helt ny fram- och backgående markvibrator, FB505, som dessutom släpps i två versioner. Den ena versionen finns med handtagsstyrning (”push/pull”) medan den andra finns med spakstyrning. Vikten ligger på 470 kg och bredden på 700 mm. Den har en centrifugalkraft på 66 kN och drivs av en Hatz 1B50.

Under hösten väntar dessutom ytterligare en nyhet, nämligen batterimaskinen FB400B. Den väger cirka 390 kg och är 650 mm bred. Den har en centrifugalkraft på 55 kN och använder sig av ett 48V litiumjonbatteri på 6,6 kWh, medan motorn är på 10 kW. Handtagsstyrning finns som tillval, och maskinens gångtid ligger på 1,5 h och laddtiden till full styrka är cirka 4 h, enligt Swepac.

 

Rullvibrator i Epox monter

Epox Maskin främsta fokus är att som generalagent för utländska tillverkare leverera lätta bygg- och anläggningsmaskiner. En produkt som Epox ville lyfta fram i sin monter var rullvibratorn MVB-152H från Mikasa. Denna modell är en större variant av MVB-85H, och är speciell utvecklad för plattsättningsarbeten. Bottenplattan har fyra rullar av nitrilgummi, och den högre tyngden jämfört med föregångaren och en arbetsbredd på 556 mm gör det möjligt att packa tjockare och större stenar och plattor. Modellen har nedåtriktad vibration vilket enligt Epox gör den lättare att kontrollera under körning och riktningsbyte än en vanlig vibratorplatta med matta som kan tendera att ”dansa” över hårt underlag. Modellen är försedd med en fyrtakts Honda-bensinmotor, oljebadssmord vibrator, vikbart handtag, med mera. I Epox monter fanns förutom rullvibratorn även övriga modeller i deras sortiment, däribland olika typer av lyftar och redskap.

 

OilQuick släpper egen gripmodul

OilQuick släpper en helt egen gripmodul vid namn OQ Sync till sina tiltrotatorer. Modulen kommer att finnas i fyra olika storlekar, där GM950 är den första modellen som släpps. OQ Sync är utvecklad för att enligt OilQuick erbjuda snabbare och mer exakt styrning av gripklorna, och för att gå jämnt och synkroniserat i olika lägen och hastigheter. Med OQ Sync är målsättningen att skapa en automatisk utjämning av klorna varje gång användaren stänger gripklorna helt för att eliminera risken för att klorna hamnar i osynk vid exempelvis snedbelastning eller när man krypkör gripen. OQ Sync är tänkt att göra så att gripklorna alltid möts spets-mot-spets och att alla lyft sker centrerat i gripen. Gripklorna är lämpade för stora föremål ända ned till mindre föremål med en diameter på 12 mm. Dessa trefingers gripklor är tillverkade i stålgjutgods, och kanterna är rundade. Hydraulcylindrarna sitter skyddade i fasta konsoler. När gripen är stängd placeras klospetsarna innanför kanten på modulens stomme. Modellen har skyddade spetsar och saknar lösa delar. GM950 passar OQ70- och OQ65-snabbfästen och kan appliceras på OilQuicks tiltrotatorer E19, E26 och E33. Under året kommer fler modeller släppas löpande till övriga snabbfästen och tiltrotatorer.

 

Tredje generationens tiltrotatorer från Steelwrist

I Steelwrists stora monter presenterades XTR20, den första modellen i deras tredje generation tiltrotatorer. XTR20 är utvecklad för grävmaskiner på 16-20 t och innefattar bland annat tiltgeometri, säkerhetslösningen LockSense för fastlåsning av redskap, och det inbyggda smörjsystemet OptiLube. XTR20 finns med både S60- och SQ60-fäste, och är designad för att göra uppgradering från S60 till SQ60 möjlig. XTR20 följs av den första generationen XR rotorfästen och andra generationen XT tiltfästen.

Nyheterna tar dock inte slut där. I montern visades även Steelwrists andra generation HCX-markvibratorer, utformade för grävmaskiner. De fungerar även med lägre hydraulflöden och går att användas tillsammans med en tiltrotator. De har samma packningskraft som den tidigare serien men använder hälften av oljeflödet, enligt Steelwrist. HCX består av sex modeller, från HCX6 till den största HCX26, för grävmaskiner mellan 2 och 26 ton. De finns med maskingränssnitt enligt S-standard från S40 till S70. Den modulära designen möjliggör uppgradering från S-typ till SQ-typ.

Ytterligare nyheter är MGX multigripar och SGX sorteringsgripar. De är optimerade för användning med tiltrotator, följer S-standardgränssnitt och kan uppgraderas från S-typ till SQ-typ. Multigripen MGX är lämpad för användning vid markarbeten, tunga lyft, stenläggning, sortering, timmerlastning, hantering av spillvirke och lätt rivningsarbete. Det finns fem modeller, från MGX2 för de minsta grävmaskinerna till MGX26 för grävmaskiner upp till 26 ton. Sorteringsgripen SGX är lämpad för att hantera tuffare material som stora stenar, timmer och skrot, samt för återvinning, sortering och medeltung rivning. Det finns fyra nya modeller, från SGX8 för grävmaskiner mellan 5 och 8 ton, till SGX26 för grävmaskiner upp till 26 ton.

 

Nylanserad GNSS-mottagare hos Blinken Tools

Blinken Tools är aktuella med sin kompakta och lätta GNSS-mottagare Topcon HiPer CR på 400 g, som även ställdes ut på Nordbygg tidigare i år. Modellen är anpassningsbar och lämpad för olika situationer, exempelvis om användaren behöver en RTK-rover, en lokal arbetsplats-bas/rover, eller integration med totalstationen Topcon Robotic för Hybrid Positioning. Verktyget inkluderar TopNet Live korrektionsdata, samt en flerkanalig Longlink Bluetooth för att överföra korrigeringar från bas till rover vilket eliminerar störningsproblem. Övriga funktioner inkluderar Bluetooth Low Energy och upp till 10 timmars batteritid, enligt Blinken. En annan stor nyhet är att Blinken Tools även blir återförsäljare för Topcons hela sortiment, vilket innefattar såväl avvägningsinstrument och fältdatorer som GNSS, laserinstrument och lasermottagare.

 

Power Tools släpper nyhet inom bergspräckning

Power Tools fokus ligger på att leverera lösningar för spräckning av berg, sten och betong. I deras monter presenterades en alldeles ny prototyp av ett elaggregat för hydrauliska bergspräckare från Hirado, särskilt utvecklad av Hydac för just Power Tools. En fördel med hydraulisk spräckning är att användaren på egen hand kan hantera berg, sten och betong med kort varsel, enligt Power Tools. I Power Tools övriga sortiment finns även Simplex berg- och stenspräckningspatroner och Kilrox hydrauliska spräckare, för att nämna några exempel. De erbjuder även praktisk och teoretisk utbildning om Simplex spräckpatroner för entreprenörer.

 

Miljö- och servicepluggar hos Enskede Hydraul

Enskede Hydraul erbjuder hydraulik och tillbehör för olika sorters maskiner, och på Svenska Maskinmässan lyftes en särskilt unik produkt fram, nämligen Yelloc miljöplugg. Den koniska pluggen används i icke trycksatta system för att förhindra spill och för att täppa igen slangar och kanaler så att inneslutna oljor eller kemikalier inte läcker ut och förorenar miljön. De förhindrar också att föroreningar tränger in. På mässan fanns en mängd olika pluggar i olika storlekar tillgängliga, till och med pyttesmå pluggar i formen av en nyckelring.

 

Hammerglass tar emot besökare

Även glastillverkaren Hammerglass ställde ut på mässan. Hammerglass tillverkar och levererar kundspecifika glasningslösningar, och erbjuder bland annat skyddsrutor och explosionstestade lösningar till entreprenadmaskiner. Hammerglas erbjuder glas i nanobehandlad polykarbonat, belagd med en tunn hinna kiseloxid som skyddar mot repor och slitage. Nanoteknologi gör även glaset motståndskraftigt mot olika kemikalier och bidrar även till att nedsmutsning inte fäster lika lätt som på vanligt glas, enligt Hammerglass. I montern kunde besökare delta i olika lekar, bland annat för att testa glasets tålighet.

Efter tre soliga dagar på Solvalla var det till sist dags för utställarna att packa ned och för besökarna att åka hem. Anton Erlandsson, Area Business Manager på At Event som arrangerar mässan, ser tillbaka på vad han anser vara en succé. ”Utöver toppenväder så lyckades vi locka 13 716 besökare från hela Sverige vilket var ett nytt publikrekord för Maskinmässan, framförallt fick vi till oss att det även var rätt typ av besökare för våra utställare. Utöver detta så hade vi en väldigt lyckad satsning för skolelever runtom i Sverige i form utav uppstyrda teknikvandringar. På plats hade vi närmare 300 elever från framförallt förarutbildningar och maskintekniska utbildningar. Även invigningstalet från vår vice statsminister Ebba Busch var välbesökt. Med facit i hand är vi väldigt nöjda med årets upplaga.”

Nästa upplaga av Svenska Maskinmässan hålls på Solvalla i juni 2026.

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×