Sverige har hårdnat efter Drottninggatan

Publicerad 26/4, 2017 kl. 13:52

Det är med blandade känslor jag skriver den här ledaren några dagar efter det fruktansvärda terrordådet på Drottninggatan i Stockholm hänt. Jag tror inte det finns inte ord som kan uttrycka vad vi känner. Det är en blandning av sorg, uppgivenhet, ilska och tankar på de som dödats och skadats samt dess anhöriga, på grund av en fullständig galnings handling.

Visst ska vi stå starka och samlade mot den ökade terrorn och inte låta oss böjas av den här typen av terroraktioner. Men det är också svårt att vara stark när ett land är i sorg. Det enda som den här typen av vansinnesdåd leder till är ökade konflikter mellan folkgrupper och mindre förståelse för oliktänkande. Det som det också leder till, och det kommer vi snart att märka, är att det tidigare så öppna Sverige kommer att stängas allt mer och klimatet kommer att bli hårdare. Det är ett direkt resultat av sådan här händelser och samtliga riksdagspartier kommer nog att stå ganska enade med en betydligt tuffare hållning, tror jag. Vi svenskar kommer allt mer vara på vår vakt som många andra länder som upplevt terrorattentat. Samma känsla som den ödesdigra fredagen på Drottninggatan i år upplevde jag i New York den 11 september, 2001. Jag var på väg till flygplatsen JFK men skulle på morgonen göra ett stopp vid en byggarbetsplats intill tvillingtornen på Manhattan när det hände. Som tur var hann jag inte fram innan planen kraschade in i byggnaderna men jag kommer aldrig att glömma den mörka, förtvivlade och overkliga känsla som spred sig i New York och hela landet efter attentatet.

Med tiden kommer känslorna runt händelserna på Drottninggatan att blekna något för oss som inte blev direkt påverkade av det som hände. Men det kommer att ta tid innan såren läker. Sverige har varit förskonade från liknande händelser men något hände med landet redan när vår statsminister Olof Palme mördades på öppen gata i Stockholm. Den verklighet som många andra länder i världen levt med sedan länge har tyvärr även nått Sverige. Men livet går vidare, det måste gå vidare även om vi aldrig kommer att glömma.

Våren har så sakta börjat uppenbara sig i de mest sydliga delarna av landet. Men under påskhelgen fick större delen av landet ett riktigt bakslag då det kändes som om vintern kom tillbaka över hela landet. Trots detta kan vi ändå konstatera att vintern har varit förhållandevis mild och många jobb har kunnat hållas igång. Viktigt nu när vi är inne i en högkonjunktur för byggindustrin och många små och stora projekt rullar för fullt över hela landet med tyngdpunkt på storstadsregionerna. Detta gör också att många uthyrare har fullt upp och en stor del av flottan är uthyrd. I nuläget syns inga direkta tecken på åtstramning heller, i alla fall inte under 2017 och utsikterna är god även för 2018. Dock har prisökningen på bostäder bromsats en aning på den privata sidan och på sikt kommer nog även räntan att höjas vilket kan bromsa upp utvecklingen något.

2017 är ett något lugnare år ifråga om mässor. I USA har två större mässor arrangerats i början av året och så hade vi Samoter i Italien. Men i Sverige är det lite lugnare än exempelvis förra året. Under våren arrangeras endast Maskinexpo i maj där bland annat den här utgåvan delas ut. I september arrangeras Entreprenad Live i Ring Kuntstorp. Den här utgåvan av Svensk Rental Tidning innehåller en hel del matnyttigt som exempelvis ett intressant reportage om Hüllert Maskin AB i Vara, temaartiklar om pumpar och transportbilar och mycket annat. Jag vill passa på att tillönska alla en fin och framgångsrik vår.

 

Jan Hermansson

Jan.hermansson@svenskrental.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×