Sveriges nya parlamentariska läge

Publicerad 10/10, 2018 kl. 10:54

I skrivande stund har det svenska valet 2018 precis genomförts men ingen vet ännu utgången då en del förtids- och utlandsröster inte räknats.

Sverige har fått tre block, de Rödgröna, Alliansen och SD. De partier som gjort bra valresultat är Vänstern, Centern, KD och SD. Dock överskattades SD i valundersökningen VALU denna gång till skillnad från tidigare underskattningar även om partiet gjorde en kraftig ökning. Dock hade nog många SD-väljare väntat sig en ännu större ökning men siffrorna stannade på knappt 18%. Det komiska med höstens val är att alla utropat sig som vinnare men de närmaste dagarna kommer att utvisa vem som faktiskt kommer att hålla i regeringsmakten eller om det blir ett blocköverskridande samarbete. Ett mycket svårt parlamentariskt läge får man nog säga med Sverigedemokraterna som vågmästare som inget av de två andra blocken vill samarbeta med. 

Men egentligen är läget inte så annorlunda från hur det varit under de senaste fyra åren. Inga egentliga förändringar alltså, än så länge. Hur kommer det här att påverka konjunkturerna? Troligen inte så mycket på kort sikt. Något som i större grad påverkar våra konjunkturer i Europa och i Sverige är utveckling i USA och landets relation med andra stora marknader som Kina, Ryssland och Europa. Trumps väg till att “Make America Great Again” innebär mera att stänga igen landets gränser än att öppna upp dem för ökad handel, samarbete med andra länder och ökad förståelse. Den utvecklingen är inte bra för någon och påminner om SDs tänkande om att Sverige ska lämna EU. SD föreslår exempelvis också att dubbelt medborgarskap ska förbjudas svenskar. Den här typen av åtgärder gynnar definitivt inte konjunkturerna och handeln mellan länder. Den här typen av vindar blåser lite här och varstans i vår värld idag och tilltar, så att säga, vinden i styrka kan vi ha ett helt nytt marknadsklimat i framtiden som jag tror inte alls gynnar framsteg och utveckling utan snarare leder till inskränkthet och tillbakagång samt kommer att isolera länder från varandra.

Nog om det politiska maktspelet i Sverige och utomlands. SRT 4 är en utgåva som andas uppstart inför hösten. Jag hoppas att alla våra läsare känner sig styrkta till kropp och själ efter en lång och varm sommar. Tyvärr blev den i varmaste och torraste laget vilket ställt till en hel del problem med skogsbränder där värden för många miljoner gått förlorade. Den här utgåvan bjuder på en rad reportage och nyheter. Bland annat kan du läsa om mässan DEMCON som arrangeras på Infracity den 27-28 september där tidningen också kommer att distribueras. DEMCON vänder sig i huvudsak till aktörer inom den nordiska demoleringsbranschen som också är företag som i stor utsträckning hyr maskiner och utrustningar till sina uppdrag. Med tillönskan om en fin och uppdragsrik höst.

 

 

 

Jan Hermansson, Redaktör

jan.hermansson@svenskrental.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×