Swelift experten på liftar

Publicerad 23/12, 2019 kl. 12:37

Bröderna Bengtsson startade Swelift 2008. Med platt organisation tillsammans med personalen har man blivit en av landet största experter på liftar i alla storlekar men i synnerhet höjdliftar.

Det här numret av SRT innehåller flera reportage om framgångsrika familjeägda maskinuthyrare med fokus på framförallt liftar. Och här kommer ytterligare ett reportage om Swelift i Sollentuna.

 

Ny anläggning längs Stäketledan sedan 2018

Swelift är närmast en 100%-igt renodlad liftuthyrare som grundades i augusti 2008 av bröderna Fredrik och Andreas Bengtsson. Man arbetar också med uthyrning av ställningar och truckar. Till en början höll man till i Järfälla men när man växte ur lokalerna flyttade man till Sollentuna i februari 2018. Anläggningen ligger strategiskt längs den nya Stäketleden som förbinder E18 med E4 i norra Stockholm. Det är lätt att hitta hit och på en 14000 kvm stor tomt och ny anläggning på 1820 kvm har man hittat en optimal lösning med ett bra flöde för sin maskinuthyrning. “Anläggningen längs Stäketleden skräddarsyddes för oss och hela personalen var med och påverkade byggnadsprocessen. Det har varit väldigt värdefullt för oss”, säger Fredrik Bengtsson.

Swelift är definitivt stora på liftar och man växer. Man håller dock en ganska låg profil förutom mot sina kunder förstås. Man är exempelvis inte anknutna till någon av branschföreningarna. “Vi kör lite av vårt eget ‘race’”, säger Fredrik.

De båda bröderna har växt upp med maskinuthyrning i blodet. Pappa är Kjell Bengtsson som var med och startade upp det som sedermera blev Stavdal, nämligen Olssons Bygglift som grundades av Ove Olsson, Mats Rydhede och Kjell Bengtsson. Innan bröderna startade eget hade de också arbetat hos andra maskinuthyrare. Andreas arbetade tidigare på bland andra Nofa och Stavdal. Även Fredrik arbetade på Stavdal samt Kranab. Fredrik arbetade på Kranab i princip tills det köptes upp av Cramo.

“Men 2008 kände vi att vi ville skapa något eget. Vi hade både kunskapen och erfarenheten som krävdes”, säger Fredrik. Och man fortsatte på den inslagna vägen att fokusera på liftar och att bli bäst på det.

Fredrik är noga med att framhålla man inte vill vara något toppstyrt bolag. “Vår organisation är platt där det framförallt är hela ledningsgruppen som tar besluten tillsammans. Jag och Andreas som ägare är inte de som ska vara ansiktet utåt utan det är våra funktionsansvariga”, säger Fredrik. Det finns fem funktionsansvariga inom bolaget vilka också sitter i ledningsgruppen tillsammans med Fredrik och Andreas. Björn Wilander ansvarar för uthyrningen, Bo Johansson är transportansvarig, Robin Cedergren ansvarar för verkstaden, Krister Andersson är marknadsansvarig och Mari Wenngren ansvarar för ekonomin. 

Den platta organisationen på företaget medverkar också till att beslutsvägarna är väldigt snabba. Kunden behöver inte vänta utan blir servad omgående.

Björn, som också är med vid intervjun när SRT besöker, har arbetat på företaget sedan 2010 och var nästan med från början. Han har tidigare arbetat på Hyreshuset och har många kontakter i branschen. “Goda kontakter med kunderna och andra liftuthyrare är viktigt i den här branschen. Vårt mål i varje uthyrningsaffär är att tillmötesgå kunden. Har vi inte den lift som önskas i vårt eget sortiment ser vi till at få fram den och då hyr vi ofta från andra uthyrare. Det är något som är ganska vanligt”, berättar Björn.

 

Tre produktnischer

Swelift kan indelas i tre så kallade produktnischer där man är synnerligen starka och som man främst satsar på. Den första nischen är billiftar. Här erbjuder man framförallt märkena Ruthmann och Versalift som säljs av Brubakken. Den andra nischen är man hyfsat ensamma om och den gäller så kallade höjdliftar, liftar med riktigt lång räckvidd och stor lyftkraft. Här konkurrera man i Mälardalen framförallt med Stockholms Höjdliftar. Swelifts höjdliftssortiment består enbart av Ruthmann-liftar. Idag har man fyra modeller av där den största har en räckvidd på 65 meter och lyfter upp till 600 kg.

Den tredje nischen för Swelift är larvbandsburna liftar. Här är man starka och har ett brett sortiment. “Rent generellt tror jag att vi är lite unika inom denna nisch. De flesta uthyrare har inte så många larvbandsburna liftar i sitt sortiment eller att det är begränsat”, säger Fredrik. De dominerade varumärkena på företaget vad gäller larvbandsburna är JLG och Omme som säljs av Brubakken samt Teupen och Nifty som säljs av Liftab. Det var ganska nyligen som Liftab övertog agenturen för Teupen i Sverige.

Swelifts geografiska arbetsområde är hela Mälardalen med Stockholm och Uppsala som hemmamarknad. “Vi kan i och för sig arbeta över hela Sverige men hittills har vi haft fullt upp i Mälardalen”, säger Bo Johansson som är transportansvarig.

Som Mälarlift, som vi berättar om i en annan artikel i tidningen, har Swelift egna transportfordon och behöver inte köpa in den tjänsten. “Vi upplever det som en enorm styrka och fördel för våra kunder som slipper att vänta. Vi kan boka in våra transporter utan att behöva ta hänsyn till köer hos transportbolagen. Vi kan erbjuda samtransporter och göra det både smidigt och kostnadseffektivt för kunden”, tillägger Bo.

Swelift köper uteslutande sina specialbyggda transportfordon från Gehab. Idag har man fyra egna lastbilar för sina transporter samtliga försedda med alkolås. Swelift och Mälarlift är troligen landets enda liftuthyrare som erbjuder egna transporter i den här kalibern.

 

Ljust och fräscht

I Swelifts ljusa och luftiga anläggning i Sollentuna har man skapat ett väldigt smidigt flöde i produktionen. Maskiner som kommer in efter en uthyrning tvättas i en väl tilltagen och 27 meter lång tvätthall. Därefter går de in på verkstaden för kontroll, service och eventuell reparation. Batteridrivna liftar slussas sedan vidare till nästa hall i flödet där de laddas i värmen. Dieselmaskinerna förvaras ute på gården. “Renlighet och smidighet i alla avseenden är lite av ett signum för oss oavsett om det gäller våra maskiner, vårt kontor eller ute på gården. Det ska vara snyggt och prydligt och maskinerna ska kännas som nya när kunderna hyr dem”, säger Fredrik. “Det är också en del av vårt hållbarhetstänk. Miljön är viktigt för oss. Alla våra maskiner som vi köper är miljömaskiner med allt vad det innebär avseende oljor och drivmedel”, tillägger Fredrik.  

En viktig del i denna “fräschhet” är också att hålla en hög omsättning i maskinparken. Gamla liftar säljs av och ersätts i en ganska hög takt. Medelliftslängden på en lift hos Swelift är cirka fem år. Sedan säljs den och ersätts med en ny. “Vi har ett ganska högt investeringstempo årligen. Det är inget självändamål men vi vill inte sitta med någon gammal flotta. Det kostar också pengar i reparationer och extra underhåll. Årligen lägger vi i genomsnitt omkring 25 miljoner kronor på nyinvesteringar”, säger Fredrik. I vår temaartikel om liftar i det här numret berättar vi om Swelifts nyligen införskaffade Ruthmann höjdliftar som man köpt av Brubakken. Inköpet var en stor ekonomisk satsning. 

Swelift har kontinuerligt omkring 300 liftar i sortimentet. Ungefär hälften är mindre liftar och resten större liftar. Man har fyra riktigt stora höjdliftar som är byggda på lastbilschassin från Volvo. Samtliga är Ruthmann-liftar. Swelift omsätter idag omkring 65 miljoner kronor och sysselsätter i nuläget 23 anställda varav fyra är transportchaufförer.

“Vi har mycket kapital bundet i vår maskinpark och att förnya maskinparken är kapitalkrävande så det är viktigt att ha ordentlig snurr hela tiden på verksamheten”, säger Fredrik. Han är dock nöjd med lågkonjunkturen. Tack vare att man är så extremt nischade på liftar så har inte efterfrågan gått ner nämnvärt.

Visionen inför framtiden är förstås att fortsätta växa och öka sitt fokus på liftar ytterligare och det är inte helt uteslutet att man kanske utökar till fler depåer. “Vi vill öka vår satsning på just höjdliftar där vi kommit in bra. Nu jobbar vi mest i Stockholm och Mälardalen med höjdliftar men kan tänka att oss bredda företaget även i andra delar av landet”, säger Björn.

Antalet uthyrare av höjdliftar är relativt begränsat. Förutom Stockholms Höjdliftar och Swelift finns företagen Rallco, Wallins och Åke Rapp i andra delar av landet.

Swelift är en av få liftuthyrare som är kvalitets- och miljöcertifierade enligt ISO 9001 och ISO 14001. Man är också medlemmar i IPAF, en internationell förening för liftutbildningar som också har kontor i Sverige. Swelift är ännu inte certifierade för att ge IPAFs utbildningar men planerar att bli det. Man erbjuder dock en rad andra utbildningar i de egna lokalerna i Sollentuna. “Vi har väldigt mycket förfrågningar från våra kunder om utbildningar. Idag är 7 av 10 företag utbildade medan för i tiden kanske det endast var 3 av 10”, avslutar Björn. 

www.swelift.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×