Tema: Elverktyg – här är nyheterna

Publicerad 26/2 kl. 13:14

Det råder ingen brist på sladdlösa och batteridrivna nyheter. Alltfler företag satsar på eldrivet och i Svensk Rentals årliga temaartikel om elverktyg finner du bland annat borrhammare, kapmaskiner och en alldeles ny serie högeffektsbatterier.

Första företaget i vår lista är Bosch, som lanserar högeffektsbatteriserien ProCore 18V med 4,0, 8,0 och 12,0 Ah, tillsammans med vad de kallar världens första uppkopplade laddare för professionella, GAL 18V-160 C Professional. De nya batterierna har högre prestanda och längre livslängd än tidigare generationers 18 V batterier och är kompatibla med det befintliga sortimentet.

Compact-batteriet ProCore 18V 4,0 Ah är konstruerat i ett skikt vilket gör det mindre och lättare än standardbatterier i två skikt, men erbjuder samma effekt. Performance-batteriet ProCore 18V 8,0 Ah har en effekt som kan jämföras med aggregat på 1600 watt vilket lämpar sig för bredare användningsområden och uppgifter som kräver högre kapacitet. Endurance-batteriet ProCore 18V 12,0 Ah används för krävande tillämpningar med sladdlösa borrhammare, vinkelslipar och cirkelsågar. Laddaren GAL 18V-160 C Professional erbjuder en laddningsström på 16 A och laddar ett ProCore 18V 12,0 Ah batteri till 80 % på cirka 35 min. Den har en connectivity-funktion som gör att användaren kan ansluta laddaren till sin smarttelefon via Bosch Toolbox-appen och få information om laddningstid och batteristatus.

Bosch lanserar även sin Biturbo-serie med tre vinkelslipar, tre sågar och två borrhammare. Verktygen är utrustade med borstlös högprestandamotor och ProCore 18V-batterier 8,0 och 12,0 Ah. Tack vare ny cellteknik i ProCore-batterierna kan styrkan utnyttjas med endast ett batteri. Maskinerna har Drop Control, som gör att maskinen stannar om den träffar marken vid fall, och KickBack Control, som stannar motorn om verktyget blockeras.

Vinkelsliparna GWS 18V-15 C, GWS 18V-15 SC och GWX 18V-15 SC kapar upp till 50 % snabbare än tidigare modeller. Deras nya kapnings-, skrubbnings- och slipningsfunktioner breddar maskinernas användningsområden.

Handcirkelsågen GKS 18V-68 GC har ett främre bygelhandtag som möjliggör enkel styrning även vid geringssågning. Sågdjupet har ökats till 68 mm. Med Connectivity-funktionen kan användaren anpassa hastigheten med sin mobiltelefon under arbetets gång. GKT 18V-52 GC är den första insticks-, kapnings- och geringssåg med dragfunktion i Bosch 18 V serie. Tack vare sin kompakta form och sitt 11 mm väggavstånd är den enkel att arbeta med nära kanter. GCM 18V-216 är Bosch första batteridrivna kap- och geringssåg med ett sågdjup på 70 mm.

Borrhammaren GBH 18V-45 C har trots sin låg vikt en slagenergi på 12,5 joule. Verktyget har 25 mm borrdiameter och klarar att borra genom 30 cm tjock betong upp till tio gånger på en laddning. GBH 18V-36 C är den mest kompakta batteridrivna borrhammaren i SDS Max-segmentet och dess effekt motsvarar en sladdansluten maskin på 1000 watt. Verktygen kan parkopplas och har försetts med en interaktiv display som ger en överblick över maskinens status samtidigt som inställningarna kan anpassas under användning.

 

Ny murspårfräs och borrhammare i Dewalts säkerhetssortiment

Dewalts nya batteridrivna murspårfräs DCG200 har enligt dem själva en prestanda som matchar en nätansluten 230 V modell. Verktyget ingår i 54V XR Flexvolt-serien och är anpassad för att fräsa ut spår för kablar, ledningar och rör. Murspårfräsen har en arbetshastighet på 9000 varv/min och ett maximalt skärdjup i massiv betong på 32 mm som kan justeras verktygsfritt utifrån önskemål och skärbredd. Den regleras mellan 8 och 35 mm med hjälp av inbyggda distanser.

DCG200 inkluderar även säkerhetsfunktioner som erbjuder skydd mot farliga partiklar, minskad bullernivå och reducerad risk att utsättas för allvarliga skador. Den ingår i Dewalts sortiment med extra säkra verktyg, Perform & Protect, och uppfyller därför strikta säkerhetskrav. Den är till exempel utrustad med trådlös teknik för uppkoppling av verktyg till mobila enheter, Wireless Tool Control, vilket gör att den kan kopplas ihop med Dewalts M-klassade batteridrivna dammsugare DCV586. Detta reducerar även buller eftersom enheterna då kan styras samtidigt med automatisk start/stopp så att dammsugaren inte går i onödan när murspårfräsen stängs av. DCG200 är dessutom utrustad med inbyggd motorbroms och e-koppling. Verktygsfria snabbspärrskydd gör det enkelt att byta ut kapskivorna vid behov.

Dewalt lanserar även den nya batteridrivna borrhammaren DCH773 54V XR Flexvolt på 10 kg med en slagstyrka på 19,4 Joule och med en maximal borrkapacitet på 52 mm i massiv betong. Borrhammaren levereras med extra integrerat 54 V batteri för att spara tid och förenkla användningen så att användaren aldrig behöver stå utan ström. Även denna nyhet ingår i Perform & Protect-sortimentet, vilket innebär att den har vibrationsexponering på 10,1 m/s2 tack vare Active Vibration Control-handtaget, samt ett anti-rotationssystem som upptäcker och reagerar direkt genom att slå av strömmen om man är på väg att tappa kontrollen över verktyget. DCH733 är kompatibel med Dewalts nya generationen dammsugare och dammsystem. Lanseringen av DCH773 innebär också att Dewalt närmar sig målet att kunna ersätta nätanslutna SDS Max borrhammare med batteridrivna. Nu finns tre olika modeller på 5 kg (40 mm), 8 kg (45 mm) och 10 kg (52 mm). I år kommer även en variant på 6 kg (45 mm).

Murspårfräsen och borrhammaren är bara två nyheter i Perform & Protect-sortimentet. Några andra nyheter är DWH161 18V XR dammutsug universal, DWH201D SDS-Plus dammutsug, DWH079D dammhanteringssystem och DCV586M 54V XR Flexvolt dammsugare med inbyggd Wireless Tool Control och Air Lock-låskoppling på slangen. Perform & Protect är resultatet av ett tolvårigt utvecklingsarbete och fokuserar på dammhantering, vibrationsreducering och teknisk verktygskontroll.

 

En uppsjö nyheter från Flex

Flex släpper ett flertal nya produkter. En av dem är en ny batteriborrhammaren CHE2-26 18V EC, 2,5 och 5.0 Ah. Dess elektroniska styrsystem EMS skyddar maskinen, förlänger livslängden och ökar effektiviteten. Den har dessutom kolborstfri motor för ökad effektivitet och längre livslängd, samt en motorn med 2,6 J slagenergi och hög avverkningsprestanda. Andra funktioner är ett verktygsfritt byte av borrchuck och ett rotationsstopp för mejsling. Funktionsväljaren består av fyra funktioner: borrning, hammarborrning, bilning och mejsling. Handtaget är fribärande och ergonomiskt med gummigreppyta. Vibrationer reduceras av ett fjädrande spjäll och en vibrationsdämpning mellan huset och handtaget. Borrhammaren är lämpad för daglig användning till borrning och bilning i betong, murverk, trä och metall. Max borr: stål 13 mm, betong 26 mm, trä 30 mm.

Den andra nyheten är den kompakta dammsugare VC6-LMC 18.0, 2,5 och 5.0 Ah. Den bärbara batteridammsugaren har manuell filterrengöring för 6 liter, klass L, och är smidig att ha med sig för mindre mobila slipningsjobb där slipmaskin enkelt kopplas till dammsugaren hängande på axeln. Det finns två lägen, varav den ena är Eco-mode som förlänger batteriets användningstid. Dammsugaren kommer med en smidig kompaktslang som kan dras ut 0,5-2,5 m. 12000 Pa. Filteryta: 3000 cm2.

Nyhet nummer tre från Flex är en batteristicksåg, JS18.0-EC, 2,5 och 5,0 Ah, som även den har det elektroniska styrsystemet EMS. Verktyget har även en kolborstfri motor med hög verknings- och prestandagra, samt steglös inställning av såghastigheten. Varvtalsnivåer är på 1-5 + A. 0-3500 varv/min. Slag: 26 mm. Pendelrörelsenivåer: 4. Svängradie: 0-45°. Max skärdjup: trä 120 mm och stål 8 mm.

Flex nya kolborstfria, fyrväxlade borrskruvdragare DD4G 18 EC möjliggör hastighetsanpassningen på maskinen till just det materialet du arbetar med. Varvtal: 460 / 910 / 2100 / 4200 varv/min. Avtagbar chuck: 1,5-13 mm. Vridmoment: 64 / 135 Nm. Den har låga vibrationer (<2,5 m/s²) och utskjutbart stödhandtag i tre lägen. Detta verktyg innefattar också EMS.

Flex nya kolborstfria tigersågen RSP DW 18.0-EC, 2,5 och 5,0 Ah, har pendelfunktion och ett dubbelt antivibrationssystem som ger 40 % lägre vibrationer. RSP DW 18.0-EC är utvecklad enligt Auto Tuning Vibration Absorber-tekniken. Detta verktyg innefattar också EMS, samt mjukstart, steglös varvtalsreglering och verktygsfritt sågbladsbyte med utstötningsfunktion. Slagtal: 0-3000 v/tim. Slag: 32 mm. Max tjocklek: trä 300 mm och metall 20 mm. Pendelinställning från 0-3 mm.

Detta är dock inte den enda nya tigersågen Flex lanserar. Sågarna RS 13-32 och RSP 13-32 har 1300 W motorer för snabb avverkning och med en lång livslängd. Deras dubbellagrade lyftstångsstyrning med vibrationsbalansering för avlastat arbete ger snabba sågningar även för tuffa jobb. Andra funktioner är LED-ljus, verktygslöst sågbladssystem för snabbt byte av blad, sågbladsomställning 180° för sågning över huvudet, halkfritt gummigrepp och damm- och stänkskyddad lyftstångsstyrning som främjar en lång livslängd även när verktyget används ofta. RSP 13-32 har även en steglös pendelinställning från 0-3 mm. Slaglängd 32 mm. Tomgångsslagtal 0-3000 varv/min. Max material: trä 230 mm och metall 20 mm.

Blandarmaskinen MXE 18.0-EC, 2,5 och 5,0 Ah, är kolborstfri och tvåväxlad för behaglig arbetsmiljö med ergonomisk design och låga vibrationer (< 2,5 m/s²). Trestegshastighetsreglage gör att man säkert kan välja den blandarhastighet utan att avbryta arbetet. Robust aluminiumhus skyddar också batteriet från skador vid till exempel fall eller under transport. Skyddskåpan över motorhuset leder kylluftflödet och förhindrar till exempel inträngande av stänk. Det flexibla gummiskyddet över strömbrytaren förhindrar inträngande smuts. Maskinen har även ergonomiskt designat gummerande handtag och fyrhörnsgummiskydd. Max blandarvisp: Ø120 mm. Varvtal växel 1: 0-210 / 325 / 530 varv/min. Varvtal växel 2: 0-320 / 490 / 780 varv/min.

Andra nyheter från Flex är bland annat arbetsbelysningen DWL2500 18 V, en LED-fullspektrumbelysning med max 3000 lumen och lång användningstid på upp till 30 timmar på en laddning (300 lm). Med Bluetooth-app får du belysningsstyrning av upp till fyra olika lampor samt inställning av ljusstyrkan på fem olika nivåer. Den har även en all-daylight-funktion för inställning av färgtemperaturen i fem steg på 2500-6500 K, samt integrerad powerbank. En annan nyhet är Flex arbetsplatsradio RD 10.0/18-0 med 2 x 10 W högtalare med extra basförstärkning och en storlek på 369 x 212 x 201 mm. Högtalaren är IP64-klassad och har även Bluetooth-funktion och DAB+.

 

Fräsmaskin och kapmaskin från Galeski

Atlas Max 82 heter den nya fräsmaskinen för torrbearbetning från Galeski. Maskinen är försedd med mjukstart och är designad med lång slang med smart fastsättning för anslutning till dammsugare, samt aluminiumkonstruerat skydd för maximal "dammåtervinning". Fräscylinderns rotation kastar bort materialet i samma riktning som dammutsugningen. Den handhållna fräsen är utformad med höjdjustering för att enkelt ta bort exempelvis kakellim, beläggningar och fyllnadsmedel. Avlägsnande av giftiga material som PCB, asbest eller bitumen för sanitetsändamål ska utföras av yrkesverksamma som har utbildning. Fräsmaskinens produktfördelar är enligt svenska generalagenten Matek god dammåtervinning, överbelastningsskydd och spindellåsning för enkelt verktygsbyte. Användningsområden innefattar fräsning av betong, epoxy och terrazzo.

Galeski släpper även den nya kapmaskinen Smart-Cutter 1700 Vario för kapning och fräsning av sten- och keramikplattor. Denna maskin kapar bland annat plattor av granit, marmor och cement. Den fräser även fogar upp till 40 mm djupa. Smart-Cutter är speciellt konstruerad för plattläggare med sina möjligheter till fogfräsning, kapning och skärning av smala remsor från plattor. Produktufördelar enligt Matek innefattar variabel hastighet, kompakt utformning, enkelt verktygsbyte och inbyggd dammsugaranslutning. Användningsområden är torrkapning och torrfräsning.

 

Batteridriven diamantborrning och mycket mer från Milwaukee

Milwaukee släpper världens första batteridrivna proffsmaskiner för diamantborrning, betongkapning och bilning. Nyligen lanserades ett batteridrivet kärnborrsystem för kärnborrning med diamantverktyg i armerad betong upp till diametern 150 mm, en batteridriven betongkap för klingor med diametern 350 mm och ett batteridrivet bilningsspett. Serien där maskinerna ingår kallas Milwaukee MX Fuel och omfattas även av en batteridriven belysningsmast och en batteridriven rensmaskin för avlopp. De övergripande egenskaperna i serien är bland annat inga avgaser, inget krångel med startsnöre och uppstart och ingen blandning av bensin och olja.

En annan nyhet inom MX Fuel-serien är kapmaskinen MXF COS350 MX Fuel 350 mm för 350 mm klingor med kraft nog att kapa armerad betong. Om maskinen skulle slå upp i ansiktet på användaren slår RapidStop-funktionen till och stannar klingan omedelbart. Ett klingskydd täcker så att klingan inte blottläggs.

I samma serie ingår även diamantborrmaskinen MXF DSD150 MX Fuel 150 mm som klarar att borra hål upp till 152 mm. Det unika är den avsevärt förkortade etableringstiden. Maskinen borrar både torrt och vått. Maskinen har två växlar med laseretsade hastighets- och kapacitetsmarkeringar på metallhuset.

Milwaukees nya batteridrivna bilningshammare MXF DH2528H MX Fuel 25 kg ger hög slagenergi och klarar 12 meter bilning per laddning. Bilningshammaren har en 28 mm spett och levererar, enligt Milwaukee, samma kraft som bensin-, nät- och tryckluftsdrivna maskiner.

Belysningsmasten MXF TL MX Fuel är lättviktig och etableras snabbt på arbetsplatsen. Den är försedd med TrueView high definition-ljuskälla med 27000 lumen vid nätanslutning (AC) och 20000 lumen vid batteridrift för både riktat ljus och områdesbelysning. Kort om några andra nyheter som släpps samtidigt med MX Fule-serien är den batteridrivna betongkapen M18 FCOS230-0, den batteridrivna kap-/gersågen M18 FMS305-121, dyckertpistolen M18 FN18GS-202X och slagborrmaskinen M18 ONEPD2-502X. Man släpper också tigersågen M18 ONESX-0 och anläggningsbelysningen M18 ONESLS-0. Längre fram under året kommer en rad andra nya batteridrivna maskiner från Milwaukee. Mer information om Milwaukees nya MX Fuel-produkter finner du i vår reportage från deras produktlanseringsevent i Europa på sidorna 36-38.

Utöver MX Fuel-serien släpper Milwaukee även en ny M18 Fuel handöverfräs som kombinerar den kraft, hastighet och justerbarhet som krävs för att göra rena fräsningar i en mängd olika typer av material. Verktyget kan fräsa upp till 115 m kantrundning på 9,5 mm i ek på en laddning av 5,0 Ah-batteriet. Fräsen kombinerar tre funktioner från Milwaukee: en kolborstfri PowerState-motor, ett RedLithium-Ion-batteri och RedLink Plus-elektronik. PowerState-motorn gör att fräsen enligt Milwaukee får samma effekt som en nätdriven motsvarighet och levererar 31 000 varv/min. Med det variabla hastighetsreglaget kan användaren välja en hastighet på 10000-31000 varv/min.

Utrustad med ett M18 RedLithium-Ion 5,0 Ah-batteri har fräsen en kapacitet på upp till 150 meter kantrundning på 9,5 mm i ek, vilket innebär att användaren slipper sladdar och inte behöver avbryta arbetet för att ladda batteriet. Fräsen är konstruerad med bland annat en mikrojusteringsratt och makrojusteringsknapp för snabb och exakt höjdjustering vid detaljarbeten, en 100 mm bottenplatta och dubbla LED-lampor som belyser arbetsytan.

Milwaukee lanserar även en ny kompakt batteridriven M12 Fuel vinklad slipmaskin. Det nya verktyget erbjuder bland annat fyra hastigheter och en kompakt storlek. Liksom övriga M12 Fuel-produkter använder den också PowerState-motor, ett RedLithium-Ion-batteri och RedLink Plus-elektronik, med målet att ge snabbare avverkning och mer kraft jämfört med tryckluftsverktyg. Tack vare verktygets batteriteknik slipper användaren kompressor, slangar och tillhörande dagligt underhåll. Slipmaskinen ingår i M12-systemet, ett batteridrivet kompaktsystem med fokus på hållbarhet och kraft i trånga utrymmen.

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×