Tredje spårgående liften för Sveriges Järnvägsnät

Publicerad 29/10, 2019 kl. 15:46

Brubakken har nu levererat den tredje unika specialbyggda liften anpassad för Sveriges Järnvägsnätet.

Stockholmsföretaget TSS beställde redan 2017 två spårgående liftar. Investeringen var lyckad och nu kommer alltså en ytterligare spårgående lift att finnas tillgänglig för uthyrning på marknaden.  

TSS Train Station Service AB i Stockholm, Solna beställde på sensommaren 2017 två unika spårgående liftar som nu används till all form av underhållsarbete i och utanför Sveriges Järnvägsnät och i Stockholms Tunnelbanenät. Då investeringen varit riktigt lyckad och efterfrågan stor har Brubakken nu levererat ytterliga en lift till TSS. Liften visades också upp på mässan Nordic Rail i Jönköping i oktober – en knutpunkt för framtidens järnvägsbransch.

Liftarna är specialbyggda av Brubakken AB och Pandrol och uppfyller dagens krav från Trafikverket och har fått nytt CE-godkännande. Stora krav har ställts på säkerhet, bl.a. är liftarna utrustade med extra nödsänkningsfunktioner från arbetskorg och svängningsbegränsning för att förhindra olyckor vid arbete på dubbelspår.  

Bomliftarna som är av modell JLG M450AJ är hybrider som drivs både på batteri och diesel. 

Monterat på liftarna finns en unik mekanisk patenterad EQ-axellösning som innebär att samtliga hjul alltid är i kontakt med rälsen. Styrning sker med spårhjulen och drivning sker med maskinens gummihjul som även de går på rälsen. Axlarna kan manuellt höjas och liften kan köras på vanligt underlag, både utomhus och inomhus. Detta gör liften unik då den lätt kan förflyttas mellan områden och underhållsplatser utan att behöva transporteras via järnvägsspåren.

Tobias Thydén, VD för TSS i Stockholm, Solna har fått mycket positiv respons på de nya liftarna och ser ljust på framtiden. Dessa två är redan ute på långtidshyra och han har många förfrågningar på jobb.

“Det är en stor investering, men jag är jättenöjd med resultatet”, säger Tobias Thydén.

“Det finns ett stort underlag för denna typ av underhållsarbete, jag behöver ta hänsyn till både effektivitet och säkerhet och i denna lösning har jag fått båda.”

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×