Tunga Lyft i Sverige investerar i Jekko-kranar

Publicerad 6/3 kl. 14:48

Tunga Lyft i Sverige AB har valt att satsa på den batteridrivna spindelkranen Jekko SPX650. Kranen utmärker sig med en lyfthöjd på 23,5 meter och en maximal lyftkapacitet på 5 ton.

Tunga Lyft i Sverige är specialister på svåra, trånga och komplexa lyftlösningar. Företaget har över 75 års erfarenhet av branschen och har varit delaktiga i flera stora infrastruktursatsningar i Sverige. De hade under en längre tid tittat på olika lyftverktyg i form av minikranar, och bestämde sig till sist för den batteridrivna spindelkranen Jekko SPX650. ”Det är en maskin som är liten till det yttre men stor till det inre. Det var bland annat det som vi föll för”, säger Dennis Andersson, vd Tunga Lyft i Sverige.

Jekko SPX650 är en batteridriven modell som vid behov även kan köras på elkabel. Miljöaspekten vägde tungt för Tunga Lyft i Sverige även om de var inställda på en utmaning. ”Vi trodde att det skulle bli en utmaning med en batteridriven maskin, men efter kontakt med Jekko förstod vi att det skulle funka utan problem. Att jobba en hel arbetsdag på ett fulladdat batteri är inga problem och skulle det behövas finns även möjlighet att plugga in kontakten och fortsätta jobba. Det har fungerat ypperligt.”

 

”Kompakt men samtidigt flexibel”

SPX650 är utrustad med ett 48V/400Ah litiumbatteri, och har en räckvidd på 20,1 meter och en lyfthöjd på 23,5 meter. Maskinen är utrustad med en integrerad, hydraulisk jibb som är enkel att dra ut och montera, och montagejibben sitter lättåtkomlig under en lucka och kopplas enkelt loss och hängs på, enligt Svenska Jekko AB. ”När jag fick höra att det skulle bli en minikran från Jekko blev jag väldigt nöjd. Det är en kompakt men samtidigt flexibel modell”, säger operatören Carl Zackrisson. ”Allt görs lätt av en person.”

Carl Zackrisson ser en stor fördel i att stödbenen kan justeras i många olika vinklar. I lägen där stödbenen inte kan fällas ut åt alla håll behålls ändå full lyftkapacitet åt de andra hållen. ”I radiokontrollen ser jag kapacitet, hur långt upp och ut man är, man kan växla mellan olika konfigurationer, samt se batterikapacitet och hur länge man kan arbeta på batteriet innan nästa laddning. Med ett enkelt klick växlar man till nästa menyläge där man lätt kan ställa upp kranen, dra ihop larverna och justera stödbenen till önskad position, mellan 0 och 72 grader.”

 

Investerar i ytterligare en modell

Tunga Lyft i Sverige har nyligen använt sin Jekko SPX650 under ett taklyftsprojekt på 3500 kvm i Partille, där en viktig del för projektet har varit en effektiv lyftlösning under projektets många och långa montagedagar med mycket folk i arbete. ”Det fanns inte tid att vänta på något montage, allt behövde löpa i sekvens. Där spelade vår Jekko en viktig roll”, säger Dennis Andersson.

Tunga Lyft i Sverige har valt att investera i ytterligare en SPX650 och förhoppningen är att det med tiden ska bli ännu fler. ”Jekko har gjort ett jättebra jobb med framtagandet av denna maskin. Vi har fått en fantastisk service både inför köpet, vid leveransen och efteråt när vi kört med maskinen ett tag. Jag har bara gott att säga om dem, planen är att det ska bli sådana här i maskinparken i varierande storlekar.”

De två Jekko-kranarna var med vid renoveringen av Tingstadstunneln, och i skrivande stund står de placerade på toppen av Karlatornet i Göteborg, 218 meter upp på 71:a våningen. Däruppe agerar de servicekranar och har tagit över lyftjobb som tornkranen gjort tidigare.

”Jekko SPX650 är en helt ny typ av minikran på marknaden – fem tons kran som täcker glappet mellan SPX532 och SPX1280”, säger Max Carlsson på Svenska Jekko AB. ”Som alltid ligger Jekko i framkant när det kommer till innovation och ny teknik – något som verkligen märks på Jekko SPX650. Kranens unika stödbenslösning är en ’game changer’.  Tack vare det blir kranen både väldigt flexibel och kan ta sig an lyft där andra kranar får vända.”

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×