TVH ökar sin satsning på rentalkunder med särskild fokus på liftar och entreprenadmaskiner

Publicerad 23/5 kl. 09:16

Världens största grossist av reservdelar och tillbehör för truckar, liftar och entreprenadmaskiner finns i Dals-Ed sedan början av 1970-talet. Nu satsar man på att bli mera synliga även hos maskinuthyrarna och serviceverkstäder.

Mitt inne i Dalslands djupa skogar i Dals-Ed ligger en av världens största leverantör av komponenter, reservdelar, tillbehör och förbrukningsmaterial till maskiner och verktyg till olika typer av bygg- och entreprenadmaskiner som liftar, kompaktlastare, hjullastare och grävmaskiner med mera. Bolaget heter TVH Nordic AB och är ett helägt dotterbolag till det belgiska moderbolaget TVH Parts N.V.

 

satsning på reservdelar för liftar och entreprenadmaskiner

Svensk Rental hade förmånen att besöka bolaget i Dals-Ed i början av maj och Teamleader Sales Nicklas Svensson, säljarna Lars Hedberg och Robert Danielsson Lidman tog emot. Nicklas Svensson berättar av TVH varit ganska anonyma för själva användarna av produkterna medan tillverkare, leverantörer och serviceställen känner till bolaget väl. Men nu vill man försöka ändra på detta och bli mera synliga i Norden. De produktsektorer man vänder sig till är truckar, liftar och andra entreprenadmaskiner som kompaktlastare, hjullastare och grävare med mera. Idag är det reservdelar och tillbehör till trucksektorn som dominerar med cirka 60 procent medan liftar och entreprenadmaskiner ligger på cirka 40 procent.

”Nu vill vi öka vår exponering framförallt bland de företag som jobbar med liftar samt små och medelstora entreprenadmaskiner. Vi säljer reservdelar och tillbehör för entreprenadmaskiner upp till 10 ton vad gäller grävmaskiner och hjullastare”, säger Nicklas.

 

TVH största grossisten i världen

I år genomför TVH Nordic en större förändring rent bolagsmässigt. Bland annat kommer man att börja jobba med samma affärssystem som moderbolaget vilket kommer att innebära att man blir mycket mera effektiva i sitt arbetssätt vilket kommer kunderna till nytta. En ny webbshop kommer exempelvis att lanseras. Redan idag har man ett mycket avancerat och helautomatiserat system för att hantera inkommande order, packa dem och leverera blixtsnabbt ut till kunder över hela världen.

TVHs moderbolag och centrallager ligger i Waregem, strax söder om Bryssel i Belgien och är en av världens största grossister på reservdelar och tillbehör för truckar, liftar, entreprenadmaskiner samt jordbruksmaskiner. Bolaget grundades 1969 av belgarna Paul Thermote och Paul Vanhalst. TVH jobbar globalt och har 81 dotterbolag på olika marknader runt om i världen. Idag omsätter man 17 miljarder kronor och har cirka 5000 anställda. Verksamheten i Norden omsätter cirka 500 miljoner kronor och sysselsätter 31 personer vid anläggningen i Dals-Ed. I Dals-Ed finns också en ganska stor lageranläggning på 3000 kvm inkluderat grannfastigheten som nyligen förvärvades. Bolaget i Dals-Ed har hela Norden som sitt ansvarsområde.

”TVHs kanske viktigaste styrka är våra leveranstider. Vi kan med stolthet hävda att 95 procent av våra beställningar når kunden dagen efter kunden lagt ordern. Totalt sett har vi alltid en miljon olika artiklar i lager”, säger Nicklas.

Tilläggas bör att i produktsortimentet har man hela 47 miljoner artiklar och man hanterar hela 20 000 orders per dag inom koncernen.

I Dals-Ed sitter i princip hela den nordiska bolagsstyrkan med innesäljare, ordermottagare, lagerpersonal, inköp och ekonomi. Man har också två personer som arbetar med teknisk support och som tillsammans med kunderna löser olika problem. Säljarna Lars och Robert utgår dock främst från sina hemadresser och reser en hel del för att möta kunderna på plats. Totalt inom bolagsgruppen sker 85 procent av alla beställningar genom så kallad E-commerce vilket innebär att kunderna beställer digitalt via företagets webbshop. Inom kort kommer det nordiska bolaget att använda samma webbshop som moderbolaget.

TVH i Dals-Ed har inte alltid haft namnet TVH. 2004 köptes företaget Bozela Parts AB upp av TVH och är idag helägt. Bozela Parts AB startades av Bo Zetterlund 1974.

 

TVH ger kunderna fler valmöjligheter

Som sagt är TVH ganska anonyma i branschen och det är nu målet att ändra på. ”Vi är en stor aktör både internationellt och i Norden, den största faktiskt globalt, och det vill vi nu försäkra oss om att kunderna också känner till”, säger Lars.

Man vill öka fokuset på sina produkter till service- och reparationsfirmor som jobbar med liftar och entreprenadmaskiner. Maskinuthyrarna är också mycket prioriterade kunder.

TVH har ett oerhört brett utbud av komponenter och tillbehör. Totalt har man idag 680 olika fabrikat. Man har också egna varumärken för vissa produkter. 

Man ger sina kunder väldigt stor valmöjlighet i kvalitet och pris. I princip kan kunderna själva välja kvalitetsnivå på de olika produkterna. Man satsar även på att utöka produktsortiment med reparerade produkter av hög kvalitet.

 

Erbjuder utbildningar på plats och digitalt

Men TVH jobbar inte bara med försäljning och rådgivning kopplat till sitt sortiment. Man erbjuder numera även olika typer av utbildningar genom TVH University och utbildningarna hålls i Dals-Ed av kompetenta utbildare. Exempel på dessa utbildningar är inom el, hydraulik, batteridrift, moderna förbränningsmotorer med mera. Förutom att ha utbildningarna på plats i Dals-Ed erbjuder man även utbildningar på plats hos kund samt webbutbildningar.

www.tvh.com/sv-se/tvh-nordic

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×