Välkommen till Hissutskottet!
Publicerad 9/9 kl. 11:05Genom åren har Rentalföretagen haft möjlighet att få presentera branschföreningens olika utskott och deras arbete i Svensk Rental. Till detta nummer har turen kommit till Hissutskottet, vilket passar bra då detta nummer även innehåller temat Nya Bygghissar.
Den här artikeln ger en inblick i hur, vad och vilka som jobbar i hissutskottet. När vi säger ”hiss” är det bygghissar vi pratar om, dvs tillfälliga hissar som används vid byggnationer och då mestadels utvändigt.
Introduktion till vad ett utskott är och vad man gör
Rentalföretagen har idag nio utskott som alla arbetar med olika intressefrågor.
Varje utskott har en sammankallande (medlem) och får hjälp från Rentalföretagens kansli med administration, kontakt med myndigheter och andra föreningar mm. Utskotten träffas minst fyra gånger per år, tre digitalt och ett fysiskt, men det är upp till utskottet att bestämma hur ofta man behöver träffas. Se kalendern på Rentalföretagens hemsida för mer information.
Hissutskottet
Hissutskottet består idag av tio deltagare från sju medlemsföretag, och för 2024 är Thomas Sandberg från Borås Maskinhjälp AB utskottets sammankallande. Utskottet har fem möten inplanerade under 2024 och man träffas mestadels via Teams då deltagarna är spridda över hela landet. Utskottet har tagit fram vilka ämnen som ska bearbetas under dessa möten, och bland annat arbetar man med att ta fram riktlinjer för hyresvillkoren för hiss. Detta ska kunna fungera som en guide för medlemsföretagen och ge dem vägledning kring vad som bör beaktas vid uthyrning av hissar till byggprojekt, men även att skapa ett verktyg som beställare kan använda som grund i sina upphandlingar.
Medlemmarna känner att motivationen för deras utskottsarbetet är att de kan arbeta för/skapa trygghet och stärka hela branschen. Detta genom att använda utskottet till en plattform att lyfta sakfrågor, ha öppna diskussioner och erfarenhetsutbyten. Det ger möjlighet att gemensamt arbeta mot en bättre och tryggare arbetsmiljö i alla led, från leverantör/tillverkare till användare och alla steg däremellan. Att identifiera och lyfta utmaningar, förbättringsförslag och inte minst att gemensamt undersöka och testa olika infallsvinklar.
Behörig Hisstekniker
Ytterligare en fråga som utskottet arbetat med sedan lång tid tillbaka, är att man såg ett problem med att det saknades vägledning för både beställare och uthyrare gällande innehållet i hissteknikers utbildning. Utskottets medlemmar insåg att det är extremt svårt för en arbetsgivare att kunna bedöma kompetensen hos en hisstekniker, och inte minst huruvida en utbildning för sagda tekniker hade rätt innehåll.
För att råda bot på detta problem som kan leda till en säkerhetsrisk, har utskottet sedan dess arbetat med att ta fram riktlinjer, och i april 2024 kunde resultatet lanseras. Det här arbetet gjordes i nära samarbete med representanter för både uthyrningsföretag och de partners till Rentalföretagen som är leverantörer av hissar.
Denna praxis har utvecklats med syftet att höja den generella utbildningsnivån för montage av bygghissar inom branschen och därmed bidra till en säkrare arbetsmiljö för alla inblandade.
Vad innebär ”Behörig Hisstekniker”?
Utbildning: Praxisen fastställer tydliga utbildningskrav och den inkluderar både teoretisk kunskap och praktisk träning.
Checklista: Vid sidan om praxisen, så har det även tagits fram en checklista att användas vid egenkontroll för att säkerställa rätt kunskapsnivå.
Säkerhet: Genom att höja utbildningsnivån för hisstekniker kommer man att skapa en tryggare arbetsmiljö för alla.
Samarbete för att minimera olyckor
Med tanke på den svåra hissolyckan i december förra året, kan konstateras hur viktigt det är för branschen att det finns en organisation där företag, myndigheter och leverantörer kan samarbeta och göra sitt yttersta för att både egna anställda men självklart även kunders anställda ska få en så säker arbetsplats som möjligt. Läs ledaren i det här numret för mer information om Rentalföretagens/hissutskottets arbete i samband med olyckan.
Ytterligare en del i utskottsarbetet är att Rentalföretagen har en representant från utskottet som är delaktig i arbetet med standarderna för hiss (personhissar, materialhissar, arbetsplattformar). Standarden hanteras av Svenska Institutet för Standarder (SIS) och deras tekniska kommitté TK460.
SIS är utsett av regeringen som svenskt standardiseringsorgan inom ansvarsområdena för ISO och CEN och de projektleder det svenska arbetet med att ta fram standarder. Tillsammans med ett nätverk av experter med olika kompetenser, verkar de för att öka svenskt inflytande i internationella samarbeten och för att standardisering sprids och tillämpas i Sverige. I denna grupp sitter uthyrare, tillverkare såväl som besiktningsföretag.
Företag som är med i Hissutskottet
Medlemmar
Cramo, Lyft & Byggmaskiner, Borås Maskinhjälp,
Ramirent, Renta, Skanska Rental och
Säve Hyrmaskiner.
Samverkande partners
Alimak, Tractel, Geda, BVM
Besiktningsorgan som kan medverka på begäran
Kiwa