Wacker Neuson 50 år av dumperkunskap

Publicerad 17/9 kl. 15:45

Flexibla, kompakta och kraftfulla; dumprar är oumbärliga medhjälpare på byggarbetsplatsen. Wacker Neuson har lång erfarenhet av utveckling och produktion av hjul- och banddrivna dumprar: hela 50 år av dumperkunskap.

Utrustade med ett flak för transport av byggmaterial och utgrävningsmassor har dumprar, också kallade tipplastare, under de senaste decennierna blivit till efterfrågade hjälpmedel på många byggarbetsplatser. Wacker Neuson är stolta att besitta 50 år av dumperkunskap: Vid millenniumskiftet övertog Neuson Baumaschinen GmbH företaget Ebbs & Radinger. De förfogade på den tiden redan över decennielång dumpererfarenhet. Tillsammans med det brittiska företaget Lifton tillverkades dumprar först i Wien och Wales, för att år 2008 förlägga produktionen till Österrike. Genom sammanslagningen av dåvarande Neuson Kramer Baumaschinen AG och Wacker Construction Equipment AG tillfördes denna omfattande kunskap dagens Wacker Neuson SE. Vissa medarbetare, som redan har tillhört företaget under decennier, för kunskapen vidare – och bygger ständigt ut den. 

 

Bred produktportfölj för alla krav

”Vad gäller dumprar har särskilt ett ämne fått stor uppmärksamhet under det senaste decenniet: säkerhet”, berättar Stefan Bogner, talesman för företagsledningen på Wacker Neuson Linz GmbH. ”Wacker Neuson har alltid kunnat övertyga med innovationer som har gjort våra kunders arbete effektivare och säkrare. Vi bygger vidare på våra erfarenheter. Vi önskar också hädanefter erbjuda lösningar för våra kunder inom segmentet dumprar.” Sedan år 2012 återfinns i Hörsching, nära Linz, Wacker Neusons kompetenscentrum för dumprar och grävmaskiner inom områdena forskning, utveckling och produktion. Wacker Neuson har totalt tio hjul-, tre Dual View- och sju banddrivna dumpermodeller i sitt utbud. Dit hör också de eldrivna DW15e och DT10e i serien Zero Emission.  

 

Elektrisk eller med vridbar stol: dumperinnovationer

”Vid utvecklingen av våra dumprar tänker vi alltid ett steg vidare”, förklarar Stefan Kurzmann, produktexpert för dumprar hos Wacker Neuson. ”Vi optimerar å ena sidan redan beprövade modeller i områdena säkerhet, ergonomi, prestanda och hantering. Å andra sidan spelar ämnen som digitalisering och elektrifiering allt större roller i vidareutvecklingen.” Exempelvis arbetar den elektriska hjuldumpern DW15e helt utan avgasutsläpp: Dumpern är utrustad med separata elmotorer för drivsystem och arbetshydraulik, för att rikta effekt dit det krävs samt för att minimera energiförbrukningen. Jämfört med konventionella modeller minskas här bullernivån med över 20 dB till 60 dB, vilket motsvarar normal samtalston. Ytterligare en dumperinnovation från Wacker Neuson är de tre modellerna med Dual View DV60, DV90 och DV100 med en nyttolast på sex till tio ton. Dual View möjliggör en komfortabel och snabb växling av sätesposition genom att man kan vrida hela manöver- och stolskonsolen 180 grader. Tillsammans med sätespositionen ändrar föraren sikt- och framåtkörningsriktning. Tidsödande vändningar och rangeringar är inte längre nödvändiga. I synnerhet på trånga byggarbetsplatser, exempelvis i innerstadsområden, i trånga utrymmen och på tättrafikerade vägar visar Dual View upp sin styrka. Föraren har därigenom alltid arbetsmiljön i sikte – och det betyder avsevärt större säkerhet. 

”Med 50 års kunskap bakom oss har vi ett klart mål om att också hädanefter vara trendsättare i branschen”, tillägger Stefan Bogner. ”Därvid spelar närheten till kunderna – såväl tidigare som nu – en stor roll: Redan från första början är kunderna delaktiga i utvecklingsförfarandet för våra maskiner, så att vi kan garantera optimala lösningar för säkert, enkelt och effektivt arbete. Dumprarna är en viktig beståndsdel i Wacker Neusons produktportfölj, som sträcker sig från betongteknik via komprimeringsutrustningar upp till grävmaskiner och hjullastare och därigenom erbjuder vi våra kunder passande lösningar för olika användningsområden.” 

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×