Wacker Neuson Universum 2018: Utsläppsfri maskinteknik

Publicerad 10/10, 2018 kl. 12:38

Mellan 16 - 21 juni 2018 demonstrerade Wacker Neuson vad som är möjligt i området för dagens maskinteknik och vad som kan utföras i framtiden. Under en vecka samlades i den österrikiska produktionsanläggningen i Hörsching vid Linz kunder, återförsäljare och specialister från hela EMEA (Europa, Mellanöstern och Afrika) för att övertygas om de nyaste nollutsläppsmaskinerna samt för att prova på och uppdatera sig på produkter och digitala lösningar.

På produktionsanläggningen i Hörsching utvecklas och tillverkas Wacker Neusons grävmaskiner och dumprar. Ända sedan nybygget år 2012 räknas fabriken som en av världens modernaste inom maskintillverkning. Per år tillverkas omkring 17 000 maskiner. 

Gästerna runt om på Wacker Neuson Universum kunde få intressanta överblickar bakom kulisserna av fabriksledningen, uppleva en stor maskinutställning med Wacker Neusons produktportfölj och själva prova alla produkterna. 

 

Utsläppsfria byggmaskiner: framtiden är redan här

Idag har Wacker Neuson redan nått långt i förhållande till de rättsliga bestämmelserna om avgasminskning och erbjuder idag förutom konventionella byggmaskiner, som redan släpper ut mindre än en personbil, redan en hel nollutsläppslinje som kan utrusta en byggarbetsplats i stadsmiljö på ett helt utsläppsfritt och tyst sätt.

Den helt eldrivna minigrävmaskinen Zero Tail EZ17e åstadkom stort godkännande och entusiasm. Den 1,7 tons elgrävmaskinen lämpar sig särskilt för miljöer där avgaser och buller bör undvikas, exempelvis i stadsmiljö, vid arbeten i byggnader eller tunnlar liksom i närheten av skolor och sjukhus. 

Den nyaste medlemmen i nollutsläppsfamiljen är den eldrivna hjuldumpern DW15e med fyrhjulsdrivning och 1,5 tons nyttolast. Den lämpar sig särskilt väl för materialtransport – överallt där arbeten ska utföras utsläppsfritt och så tyst som möjligt. DW15e är utrustad med separata elmotorer för drivning och arbetshydraulik för att anpassa kapaciteten efter behovet och för att minimera energiförbrukningen. När maskinen bromsar eller vid körning nedför backar återvinns energin till det uppladdningsbara batteriet. Denna omvandlas inte som vanligt till värme utan utnyttjas till att ladda det uppladdningsbara batteriet. Det underhållsfria uppladdningsbara batteri levereras med en integrerad laddare som kan anslutas till det vanliga elnätet. Såväl EZ17e som DW15e kommer att vara tillgängliga under 2019.

 

Digitalisering

Digitalisering har funnits länge hos Wacker Neuson, exempelvis i produktutveckling och tillverkning såväl som i form för smarta lösningar för kunderna. Om det kunde besökarna övertyga sig själva runt om i Unversum vid service- och Hololens-presentationerna. Den nya telematiklösningen med en egen app för optimal service är lika bra som de digitala erbjudande inom områdena för underhåll och reparation. En simulerad servicesession demonstrerade eftertryckligt hur en servicetekniker vid maskinen kan instrueras att reparera maskinen, av specialister på avstånd. På en annan station kunde kunderna se och manövrera produkter i utvecklingsstadiet genom simulatorer i virtuell realitet och därmed ge direkt och viktig återkoppling. En 360-graders video avrundade den digitala upplevelsen och lät besökarna tränga in i och beundra, hur en byggarbetsplats i känsliga områden såsom ett zoo kan drivas tyst och utan utsläpp. 

 

Prova nyheterna allra först

Förutom höjdpunkterna inom nollutsläpp och digitala världar presenterade Wacker Neuson för första gången den nya 9 tons hjullastaren WL95. Den största hjullastaren i sortimentet möjliggör särskilt tung materialhantering som framför allt efterfrågas av stora byggentreprenörer och återvinningsstationer. Med den nyutvecklade växellådan ecospeedPRO, en steglöst hydrostatisk växellåda, kör WL95 utan växlingar upp till 40 km/h och har därmed en högre dragkraft än jämförbara modeller. WL95 kommer att vara tillgänglig i oktober.

www.wackerneuson.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×