World of Concrete 2018: Den bästa av världar

Publicerad 20/2, 2018 kl. 16:34

En stark amerikansk byggekonomi, i kombination med frånvaron av ConExpos treåriga mässa, lyfte World of Concrete till sitt bästa resultat på nästan ett decennium. Enligt arrangörerna lockade årets mässa över 58220 registrerade besökare. Dessa kunde se produkter och tjänster från nästan 1670 utställare utspridda på ett 69.437m2 stort utställningsområde.

Trots att mässans nya produkter presenterade sig i alla former och storlekar, så handlade huvuddelen av samtalen om kvartsdamm. Och kanske inte undra på det eftersom en ny mycket tuffare lag gällande hantering av kvartsdamm trädde i kraft i USA i september förra året, påkallad av OSHA. 

 

Damm över högt och lågt

Som ett resultat av detta var det damm överallt på mässan både bokstavligen och figurativt. De flesta utställare erbjöd en lösning för att hantera dammet säkert och effektivt utan avkall på produktiviteten. De första stegen till World of Concrete berömda Silver Lot till exempel, tog besökaren till Boschs monter av tillbehör som nya PRO + Guard dammsugare med effektiva HEPA-filter. Andra dammsugarnyheter kom från Blastrac.  Man visade fem nyheter, allt från BDC-1133, konstruerad speciellt för asbest och andra farliga ämnen, till BDC-133, ett tremotoriskt system som finns i både M och H-klassmodeller. Blastrac dotterbolag Diamatic introducerade BDC-122, en kompakt enfasmaskin med HEPA-filter. Diamatic introducerade också två propandrivna modeller, BDC1115 och BDC-1110. Båda har glasfiberhus, och drivs av 656cc Briggs och Stratton-motorer.

Makita presenterade sin mångsidiga SCV04Z-vakuumsug som erbjuder både sladd och 18V sladdlös drift komplett med ett effektivt 3-stegs HEPA-filtreringssystem. I trådlös drift använder SCV04Z två 18V 5Ah-batterier för att leverera upp till 65 minuters kontinuerlig körtid vid låg inställning och 30 minuter vid hög inställning, med 74 CFM och 914mm vattenhöjning av sug. 

Diamantverktygstillverkaren Lackmond Products debuterade med sin nederländska partner B + B Tec Tools. Man visade nyheten AquaSpeedPro som är en våtborrningsutrustning. Lackmond vice VD Ted Skaff förklarade att systemet kan borra upp till två gånger snabbare och tre gånger djupare jämfört med konventionella metoder, med den extra fördelen av lättbytbara bitspetsdiametrar och borrdjup. “Genom att använda vatten för att avlägsna borrslam från borrhålet behöver operatören inte längre utföra en pumpning under borrningen”, säger Skaff. “Vattnet håller också borrkronan ren från igensättning.”

Att lägga vatten till arbete för att kontrollera slamm var också ett av tema hos Hilti. Företaget introducerade sitt nya vattenhanteringssystem DD-WMS 100. Ett innovativt återvinningssystem där vattnet renas och slammet fångas i en lätt avtagbar flerskiktsfilterpåse för deponi.

 

Många nya produkter

World of Concrete erbjöd massor av andra nya verktyg för att hjälpa till att hantera damm, samt förbättra entreprenörens vinstmarginaler. Hilti presenterade sin TE 2000-AVR bilningshammare som ger 35,2 Nm slagkraft och 1 800 slag per minut. Med en vikt på 15 kg är TE 2000-AVR lätt att manövrera och transportera, med extremt låg vibration från sin borstfria SR-motor. Hammaren är konstruerad för användning med en annan ny Hilti-produkt, mejseln TE SPX-SM som är självhäftande. Mejslens innovativa X-polygonvågsdesign och slageffekt kombineras för att förhindra klibbning samtidigt som man optimerar dammavlägsnandet.

I ICS monter visade man nya elsågen 536-E som kommer att debutera i Europa i sommar. Tillsammans med ICS ställde som vanligt svenska Pentruder ut som också visade en rad nyheter för effektiv betonghåltagning. 

Som vanligt hade Husqvarna Construction Products en gigantisk monter utomhus som lockade många besökare. Andra svenska utställare var Brokk, Aquajet Systems, Pullman Ermator, HTC och Conjet med flera.

EPIROC, Atlas Copcos nybildade dotterbolag, introducerade sin omfattande serie av hydrauliska tillbehör som bygger på moderbolagets beprövade kvalitet. ”Att fungera som ett separat företag med ett smalare fokus kommer att hjälpa oss att bli bättre partner”, sa produktchefen Rich Elliot, som fortsatte: ”Det betyder bättre design, mer kundfokuserade förbättringar och innovationer och bättre stöd.”

Den första produkten som skulle visas med Epiroc-märket var ER 1500, en hydraulisk roterande kross. Den är idealisk för tunneldrivning, rivning, återvinning och jordblandning. Ett integrerat dammskyddssystem maximerar säkerheten och hjälper till att uppnå de ovan nämnda nya OSHA-kiseldioxidstoftvärdena. Verktyget väger 1.7 ton, och är utrustad med 44 volframkarbidspetsar. ER 1500 är lämplig för bärare i klassen 20t till 40t. Den levererar 120 kW kraft, en skärkraft på 40,6-69,9 kN vid 350 bar och en standard skärhuvudbredd på 880 mm.

Golvslipning fortsatt ett starkt inslag på World of Concrete

Slip och polermaskiner för betonggolv tycktes ha en något högre profil vid World of Concrete 2018, med flera av marknadens starkaste spelare som introducerade nya produkter. Scanmaskin hoppades att slå världen med häpnad med det senaste tillskottet World Series och modellen Scanmaskin 32. Enligt företaget är de 800mm breda elektriska och propandrivna modellerna bland de mest robusta och tekniskt avancerade inom branschen. Maskin har gjutna legeringskomponenter, ett flytande hölje och nytt verktygshuvud för bättre balans och stöd. Den elektriska modellen, som väger 630 kg, och drivs av en 15 kW motor medan propanmodell väger 600 kg och drivs med en 18,5 kW motor.

HTC deltog med en helt ny monter utomhus. Här kunde besökaren uppleva hur ett HTC Superfloor kommer till och dessutom kolla på alla nyheter som exempelvis nya DURATIQ-serien, HTC D60-dammsugaren och HTC SUPERPREP som är en serie av golvprep-verktyg.

Superabrasive lanserade sin L20G-X, en 510mm propanslip med ett driftsområde på 610-1,090 varv/m. Modellen väger 292kg och är utrustad med ett Lavina fuel less digitalt styrsystem för sluten bränslehantering och ett nytt mistingsystem som producerar 10 mikron vattendroppar, vilket effektivt undertrycker och tar bort dammpartiklar från 0,1 till 1000 mikron.

I övre änden av slipningsstorleken är Blastrac BMG-2200 på maskinen, med tre kraftfulla BMG-780PRO sliphuvuden. Som med andra stora Blastrac-maskiner, är BMG-2200s tunga dammuppsamlingssystem utrustat med en föravskiljare, ett automatiskt pulsfilterrengöringssystem och Longopac-pumpsystem.

 

Kompakta nyheter

Besökare som var intresserade lite tyngre utrustning blev inte besvikna. John Deer introducerade kompaktlastare 344L som klarar av att hantera en 5,750 kg full tippbelastning med en ledad ram-/bakhjulsstyrningskombination. 

Gehl introducerade sin nya Pilotserie hydrauliska kompakta spårlastare till byggmarknaden. Driftskapaciteten för de tre modellserierna varierar från 839 till 1,111 kg vid 35% tippbelastning och 51 till 55,4 kW. Alla maskinerna har sitsmonterade ”pilotstyrda” joystickreglage och en unik framdörr som ger både enklare användaråtkomst och en lägre totalhöjd på 2.100mm. 

Kubota introducerade två nya kompakta grävmaskiner, 3t KX033-4 har en valfri dipperarm som kan förlänga maskinens räckvidd till 787mm. Den nya U247-4 snabba svänggrävmaskinen tar över företagets populära U25S-modell, vilket ger ett grävdjup på 2,8 m och en skopgravkraft på 9 509,7 Nm.

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×