World of Concrete firade 50 med succé

Publicerad 4/3 kl. 13:04

Den 23 till 25 arrangerades den amerikanska mässan World of Concrete åter igen vid Las Vegas Convention Center i Nevada, USA. I år firade mässan hela 50 år och arrangemanget blev lite extra festligt.

World of Concrete är kanske världens största mässa för byggmaskiner av alla de slag, stora som små men kanske mest med fokus på de lite mindre maskinerna. Mässan är en perfekt samlingsplats för bland annat de tillverkare och leverantörer där rentalbranschen är en viktig kund. World of Concrete arrangeras varje år vilket gör den betydligt större än den andra amerikanska mässan Conexpo-Con/Agg som också arrangeras i Las Vegas fast vart tredje år. 

 

Ökade med 23 procent

World of Concrete har som så många andra branschmässor brottats med effekterna av pandemin och oroligheterna i världen men har hittills inte behövt ställa in någon mässa.  Mässorna under några år har varit betydligt mindre men årets upplaga bevisades att man är tillbaka på banan fullt ut. Nära 60000 personer besökte mässan under de tre dagarna vilket var en ökning med hela 23 procent jämfört med mässan 2023.

Mer än 1400 tillverkare och leverantörer ställde ut på mässan i år och mera än 450 av utställarna var utländska företag. 325 ställde ut för första gången på mässan. World of Concrete kan inte mäta sig med mässor som Bauma med över 3000 utställare och nära en halv miljon besökare. Det är få mässor som kan mäta sig med Bauma, men World of Concrete ska definitivt betecknas som en av de största mässorna inom sitt område globalt.

 

En riktig byggmaskinmässa

Vad som gjorde årets World of Concrete särskilt intressant var att den amerikanska bygg- och anläggningsmarknaden går riktigt bra nu, till skillnad från läget i Europa där allt är mycket mera ojämnt. Det finns en stor optimism på den amerikanska marknaden och entreprenörerna har fullt upp att hinna med. Man investerar både mycket i landets infrastruktur, kommersiella fastigheter och bostäder. Även om det var många internationella besökare så kom merparten av besökarna från USA och Canada. Amerikanarna var väl representerade från hela landet, från öst till väst, norr till söder. Det var många bygg- och anläggningsentreprenörer, rena betongentreprenörer, rivare, håltagningsentreprenörer, saneringsfirmor och en stor andel företag som arbetar med behandling av betongytor. Behandling av betongytor som fräsning, shotblasting, slipning och polering har blivit en enormt stor marknad i USA. Många tillverkare av maskinerna fanns på plats men också tillverkare av olika typer av verktyg för att behandla ytorna. Besökaren möttes också av en uppsjö av varumärken och modeller av kompaktutrustning i alla dess former som kompaktlastare, dumpers, grävare med mera. Här fanns också en stor mängd betongutrusting som handhållna kapar, väggsågar, golvsågar, borrsystem med tillhörande diamantverktyg. World of Concrete är en megaversion av den svenska mässan Byggmaskiner när den var som bäst under 1990-talet. Det som genomsyrade hela mässan var att batteri- och eldriften nästan fullkomligt dominerade på mässan. Nu är det fossilfritt som gäller fullt ut.

 

Stora som små med mycket svenskt inflytande

På mässan fanns både de stora namnen och många medelstora och små. Mängder av varumärken som man aldrig hört talas om figurerade, och fortsatt en stor del från Kina, Korea, Japan, Indien med flera. Några av de stora namnen på mässan var förstås Caterpillar, Husqvarna, John Deere, Makita, DeWalt, Hilti, Stihl med flera. Det som är unikt med World of Concrete är också den stora andelen av svensk teknologi där svenska företag fortsattligger i framkant och driver utvecklingen. Den amerikanska marknaden har exempelvis mycket att tacka tillverkare som Husqvarna, HTC, Pullman-Ermator, Brokk, Scanmaskin, Pentruder med flera att tacka för. Utan dessa namn hade inte den amerikanska marknaden varit där den är idag. Naturligtvis fanns Brokk, Aquajet Systems, Pentruder, Conjet, Husqvarna, Scanmaskin, Von Arx, Sundström Safety med flera. I de svenska montrarna fanns dessutom många intressanta nyheter. Vi ska nämna att tillverkaren Von Arx numera är svenskägd av Fredrik Åkermark och lagom till mässan passade man på att visa sina nya serier av en- och trefas stofthanterare som är helt nytt för företaget. Andra kända märken på mässan var Bobcat, Bosch, Canycom, ICS, Tyrolit, Diamond Products, Lissmac, MB Crusher, Superabrasive, Wolff, Milwaukee, Ausa och många fler. På mässan fanns också en stor mängd leverantörer och tillverkare av accessutrustning i alla dess former som liftar, arbetsplattformar, lyftutrustning, byggställningar med mera.

Svensk Rental Tidnings systerpublikationer, PDi Magazine och PDa Magazine ställde som vanligt ut i World of Concretes central hall därav möjlighet att SRT har kunnat bevaka mässan även i år.

Det kan definitivt vara värt att som svensk entreprenör eller leverantör besöka mässan någon gång. Om inte annat är det en verkligt intressant upplevelse och mycket annorlunda från hur vi jobbar i Europa. Men nästa år kanske mässan Bauma ändå konkurrerar ut World of Concrete för många internationella besökare. Datum för World of Concrete 2025 är satt till 21-23 januari.

www.worldofconcrete.com

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×