Zero emission: användningsområden för en trädgårdsvisning

Publicerad 23/12, 2020 kl. 15:10

I Erfurt pågår för närvarande förberedelserna för utställningarna kring trädgårdar och landskapsarkitektur kallad Bundesgartenschau (BUGA), som kommer att anordnas år 2021.

Vid skapandet av en av höjdpunkterna, Danakils öken och djungelhus, kommer endast utsläppsfria byggmaskiner och utrustningar i fråga, för att skydda de exotiska plantorna och dessutom kunna arbeta ännu effektivare. Det är en idealisk byggplats för användningen av Wacker Neusons nollutsläppslösningar. 

Från 23 april till 10 oktober 2021 anordnas Bundesgartenschau i Erfurt med två utställningar, egapark med 36 hektars utställningsyta och Petersberg med sju. Höjdpunkten i egapark är Danakil, som erbjuder en mycket speciell besökarupplevelse genom ett öken- och ett djungelhus. “I våra Danakilshus visar vi besökarna hur växterna och djuren anpassar sig till miljön genom olika strategier, anpassningen sker efter tillgången på vatten beroende på om det saknas eller finns ett överflöd av vatten“, förklarar Kathrin Weiß, VD för egapark och BUGA. “I detta tropiska djungelhus finns det mycket känsliga växter. Därför är det mycket viktigt när vi installerar träd och blommor att inga avgaser uppstår och att miljön skyddas.“ Det är just på sådana här byggplatser med speciella krav som Wacker Neusons nollutsläppslösningar kan få visa upp sin styrka.

 

Speciella krav – speciella lösningar

Företaget LINDENLAUB GmbH, trädgårds- och landskapsanläggning, med säte i Weimar är ansvarigt för planteringen i öken- och djungelhusen. Även för detta speciella projekt förlitar sig VD Udo Lindenlaub på Wacker Neuson: “Vi arbetar sedan nästan 50 år tillsammans med Wacker Neuson. I detta speciella arbete kunde vi själva testa Wacker Neusons eldrivna byggmaskiner och utrustning.“ Alla produkterna i serien för nollutsläpp arbetar utan avgaser och dessutom ytterst tyst, samt utan kompromisser vad gäller prestanda. “Å ena sidan är de anställda skyddade när de arbetar i Danakilshuset, eftersom de känsliga växterna inte tillåter att vi öppnar fönster eller dörrar, ej heller använder fläktar. Å andra sidan utsätts de känsliga växterna inte för några avgaser och det uppstår inga skador“, förklarar Udo Lindenlaub. Dessutom tillkommer: Maskinerna och utrustningen med nollutsläpp är synnerligen enkla att handha, levererar tillräckligt med energi för en typisk arbetsdag och kan tack vare sina kompakta mått utföra arbetsinsatserna i en trång arbetsmiljö.

 

Utsläppsfritt från stampar till grävmaskiner

Vid skapandet av Danakilshuset kom nästan hela Wacker Neusons produktportfölj för nollutsläpp till användning. Minigrävmaskinen EZ17e, den senaste tillgången i nollutsläppsserien, användes vid grävningsarbeten för att plantera växterna på korrekta platser. Dessutom hörde förflyttning av naturstenar till dess arbetsuppgifter. Det var inte något problem för denna 1,5-tons elgrävmaskin, eftersom den förfogar över samma prestanda som den konventionella modellen. För detta sörjer den högvärdiga litiumjonsbatteritekniken, som redan har använts av Wacker Neuson sedan några år tillbaka och som är synnerligen långlivad. Batteriet laddas i ett vanligt eluttag (110-230 V) eller med en snabbladdare med högspänning (415 V) på endast fyra timmar. 

Vid materialtransport visade den eldrivna hjullastaren WL20e och den eldrivna hjuldumpern DW15e upp sina konster. Båda maskinerna är utrustade med ett högvärdigt AGM-batteri (“Absorbent Glass Mat“), som utmärker sig genom ett synnerligen enkelt handhavande och lågt underhållsbehov. Hjullastaren användes på många olika sätt i projektet: Med sin skopvolym på 0,2 kubikmeter lastade den dumpern med jordmassor. Dessutom övertygade den, utrustad med pallgaffel, som transportmedhjälpare för växter och stenplattor. Den hjuldrivna dumpern DW15e med en nyttolast på 1,5 ton är utrustad med separata elmotorer för drivning och arbetshydraulik, detta för att anpassa prestandan efter behovet samt för minimera energiförbrukningen. När maskinen bromsar eller vid körning i bergssluttningar matas energin tillbaka till det uppladdningsbara batteriet och används för att ladda batteriet. 

För att förbereda vägarna i Danakilshuset komprimerades marken i särskilt trånga områden med en batteridriven stamp och på de större ytorna användes också en batteridriven vibratorplatta. Båda maskintyperna kan drivas med samma modulära, uppladdningsbara litiumjonsbatteri, detta kan bytas ut i en handvändning och är utvecklat framför allt för tuffa arbetsinsatser i byggnadsindustrin. 

 

Miljöskydd som pådrivande faktor

“Grundläggande för oss på BUGA är teman som hållbarhet, klimat- och miljöskydd särskilt viktiga. Och det betyder naturligtvis också att vi är mycket tillfredsställda, när det också vid byggarbetet uppstår nollutsläpp och inget buller. Det gynnar också besökarna i egapark, där de själva kan uppleva vad som har uppstått för utställningen“, avslutar Kathrin Weiß. Wacker Neusons nollutsläppsserie omfattar tre batteridrivna stampar, tre batteridrivna vibratorplattor, grävmaskinen med dual power, på vilken dieselmotorn kan kompletteras med ett elhydrauliskt aggregat, en eldriven minigrävmaskin, en eldriven hjullastare, eldrivna band- och hjuldumprar, liksom ett stavvibratorsystem för betongkomprimering.

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×