Zip-Up trotsar lågkonjunkturen

Publicerad 21/5, 2013

Zip-Up, det lilla väletablerade företaget inom uthyrningsbranschen har mer än någonsin att göra trots ekonomiskt oroliga tider. Inte minst beror detta på den enorma byggsatsning som just nu görs kring Stockholmsområdet.

Svensk Rental Tidning besökte ZipUps kontor som ligger centralt och strategiskt beläget i Fruängen utanför Stockholm. Lugnet har precis lagt sig på kontoret då Svensk Rental Tidning kommer dit. Vid sjutiden varje morgon är det full fart då lastbilarna packas för leverans av varor.
Zip-Ups kunder är uthyrningsföretag av alla storlekar som köper in liftar, byggställningar, materialliftar med mera, för uthyrning. Men de har även en stor kundkrets bland de mindre hyresföretagen inom Hyrex-kedjan. Zip-Ups mest välkända märken är Instant Zip-Up, Snorkel och Dinolift som köps in utomlands och importeras till Sverige. Dinolift är idag den största varugruppen.
Företaget är väletablerat. År 1978 startades det av Peter Frisk. Peter hade dock jobbat med Zip-Up ställningar i ett bolag vid namn Aldo AB i ett antal år tillsammans med John Alderin. Aldo importerade den första Zip-Up ställningen redan 1955. Peter och John delade sedan upp Aldo AB och ställningssystemet hamnade hos Peter.
Zip-Up var pionjärer på byggställning i lättmetall, och det var inte självklart att tänka på ergonomi före ekonomi vid den tiden. Peter hade kontoret hemma i källaren och ett lager i skyddsrummet i Mälarhöjden.

Expansion
År 1982 sålde Peter andelar i Zip-Up till Lennart Mattsson, Roland Holmlund och Anders Lotsengård. Detta gjorde att kontaktnätet vidgades och en expansion inom stegar och sedan flaggstänger blev av.
Under 80-talet växte företaget mer och mer och Zip-Up blev så småningom ett begrepp som grossist för byggnadsställningar och stegar i Stockholmsområdet. Under början av 90-talet startades en filial upp i Göteborg.
År 2000 hittar företaget i Stockholm sin nuvarande lokal som ligger på Ellen Keys gata 22 i Fruängen utanför Stockholm. Idag ägs företaget av Rickard Holmlund och Pia Ringdal. Rickard Holmlund började arbeta i företaget år 1996 och är maskiningenjör i botten. Pia är ekonom.
”Vi har haft en snabb tillväxt sedan vi tog över. Då sålde vi för 40 miljoner kronor och nu har vi lyckats komma upp i en omsättning på omkring 80 miljoner kronor per år”, säger Rickard Holmlund.
Zip-UP har idag 16 anställda och en god stämning på företaget samt ett bra rykte på marknaden.
”Det är viktigt att ha roligt när man jobbar”, säger Rickard Holmlund.
”Idag ligger vårt fokus på att bearbeta Hyrex-kedjan. Vi ska vara duktiga hos dem. Deras medlemsföretag utgör en stor spelare på marknaden. Vi är medlemmar i både Hyrex-kedjan och i Swedish Rental Association”, berättar Rickard.

Duktiga på reservdelar
”Vi hoppas att det fortsätter lika bra som det hittills har gjort. Vi ska också bli duktiga på reservdelar till maskinerna och har etablerat flera samarbeten för att leverera till hela sortimentet och till olika märken”.
Den största utmaningen som företaget står inför just nu, menar Rickard, är att ställningsreglerna håller på att omrevideras. "Reglerna för skydd och säkerhet blir hårdare. För ställningarna gäller det bland annat att det ska finnas skyddsräcken på alla nivåer och en byggnadsarbetare ska överhuvudtaget inte kunna komma upp på ett plan utan att det finns ett räcke", berättar Rickard.
"Det är mycket som har hänt när det gäller säkerhet sedan företaget startades", förklarar Rickard.
”70-talets jättehöga stålställningar på 20 meter har nu ersatts av maskindrivna liftar. Idag är de flesta rullställningar inte mer än fyra meter höga. Ställningarna blir lägre och flera. Stegar är förmodligen en produkt som kommer att få det svårt i framtiden och den nya generationens byggnadsarbetare är mer försiktiga av sig.”
Maskinerna har också successivt blivit tyngre och därmed stabilare. Varje liftkorg har numera alltid en egen våg i korgen för att man lätt ska kunna kontrollera att det inte blir för mycket vikt. Dessutom har varje maskin tippskydd som motverkar markfri gång. Man har lagt in mer och mer elektronik för att öka säkerheten.

Fortsatt stabilitet
En maskin som betytt mycket för företaget är TM12 som kom år 1994. TM12 var smidig att hantera och plötsligt kunde man köra genom en dörröppning, samt arbeta på högre höjd. Den ersatte många byggställningar på arbetsplatsen, säger Rickard.
”Vår strategi har under åren varit att alltid anpassa de nya reglerna till vårt system istället för att byta ut allting. Det tror jag att vi har tjänat mycket på”, säger Rickard.
Ekonomiskt sett tror Rickard på en fortsatt stabil marknad för företaget eftersom det byggs så mycket i Stockholm just nu. Till ”Nya karolinska – Solnaprojektet” kommer det troligtvis att finnas 800 liftar inne på bygget", säger Rickard och han tror att de stora uthyrningsföretagen kan få svårt att få ihop så många.
”Liftar kan bli en bristvara i Stockholm. Då blir det en chans för de mindre företagen att ta plats på marknaden”.

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×